Over ons

Waarom ABS Schoorsteentechniek

ABS-schoorsteen techniek is een onderneming die gespecialiseerd is in het installeren van haarden en kachels en het onderhouden hiervan.
Tevens hebben wij onze eigen online webshop waar wij diverse merken haarden en kachels aanbieden. Ook hier bieden wij onze montage service aan indien gewenst.

Heeft u nog geen haard of kachel aangeschaft?  Neem dan gerust een kijkje in onze online webwinkel ( www.houtkachelstore.nl )

Schoorsteen onderhoud

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vermogens behoefte

Het is van groot belang een kachel te kiezen met het juiste vermogen. Elke kachel heeft een (nominaal) vermogen. Dit is het vermogen wat de kachel afgeeft. Als een te zware kachel wordt gekozen kan er niet lekker gestookt worden, omdat de kachel steeds geknepen moet worden. Hierdoor ontstaat een slechte verbranding.

U kunt op eenvoudige wijze de warmtebehoefte bepalen van de ruimte die u wenst te verwarmen. In de grafiek hierboven ziet u de warmtebehoefte uitgedrukt in kilowatt (kW). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m³). Het aantal kubieke meters bepaalt u gemakkelijk door de lengte, de breedte en de hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Als u het aantal te verwarmen kubieke meters (m³) heeft vastgesteld, kunt u in de onderstaande tabel het juiste vermogen opzoeken. Welke van de drie lijnen (A, B of C) u moet kiezen, hangt af van de wijze waarop uw woning is geïsoleerd.

Hoeveel kunt u besparen?

Lijn A geldt voor een goed geïsoleerde woning.
De woning is voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie, vloerisolatie. (Woningen die gebouwd zijn na 2000).

Lijn B geldt voor een redelijk geïsoleerde woning.
De woning is minimaal voorzien van dubbele beglazing. (Woningen die gebouwd zijn tussen 1980 en 2000).

Lijn C geldt voor een slecht geïsoleerde woning.
De woning ontbeert bovenstaande vormen van isolatie.

Voor houtkachels geldt dat over het algemeen het beste een model kan worden gekozen, waarvan het (nominaal) vermogen iets lager ligt dan het gewenste vermogen. Voor gashaarden geldt dat het vermogen ook wel iets hoger mag liggen (overcapaciteit), omdat deze veel verdergaand te regelen zijn.

Het juiste vermogen van de houtkachel berekenen

Vervolgens ga je het aantal kubieke meters (m³) van de betreffende ruimte achterhalen. Dit doe je aan de hand van de volgende berekening: lengte x breedte x hoogte. Als je het aantal te verwarmen kubieke meters hebt berekend, kun je in de onderstaande tabel het juiste vermogen opzoeken. Vergeet niet om de isolatie van jouw woning mee te nemen in het besluit.

Volume kamer m³ Goed geïsoleerd huis Redelijk geïsoleerd huis Slecht geïsoleerd
60 m³ 4,5kW 5,5kW 7kW
80 m³ 5,5kW 6,5kW 8kW
120 m³ 7kW 8kW 10kW
140 m³ 7,5kW 8,5kW 11kW
160 m³ 8kW 9kW 12kW
180 m³ 8,5kW 9,5kW 13kW
200 m³ 9,5kW 10,5kW 14,5kW